Filosofie/Burgerschap

Kinderfilosofie.

Er zijn vragen, waarop niet makkelijk een antwoord te vinden is. Binnen filosofie gaat het dan ook niet om het vinden van de ‘juiste’ antwoorden, maar om je eigen denkvaardigheden, gespreksvaardigheden en je eigen kijk op de wereld verder te ontwikkelen

Is een appel levend of dood? Kun je verliefd zijn en niet weten op wie? Heeft het heelal een begin en een eind?

Filosoferen begint altijd met het stellen van vragen. Over wat denken is, wat het leven is, wat geluk is, maar ook over uitslovers, stoer doen, overbevolking, mooie dingen, de beste vaders, of opvoeding nodig is, of geld gelukkig maakt, kortom over vragen die de moeite waard zijn om samen te onderzoeken.

Stel je jezelf ook vaker vragen over het leven? Hoe de wereld in elkaar zit? Ben je ook vaak nieuwsgierig naar de ideeën van anderen? Vind je het fijn om over zaken door te denken en met anderen hierover te praten? Dan is filosoferen in een groep waarschijnlijk iets voor jou. Het is erg leuk om te doen, vooral omdat er binnen filosofie geen goed of fout bestaat. Alles wat je je bedenkt over een onderwerp kun/mag je tijdens filosofie bespreken, zonder dat iemand je op de vingers tikt of jou corrigeert. Fijn toch?  

Ook stimuleert het een aantal kwaliteiten in jou, die je hierdoor beter kunt ontwikkelen:  Het stimuleert de mondelinge taalvaardigheid. Je leert je beter uit te drukken, je (creatieve) ideeën onder woorden te brengen en gaat je vrijer voelen in het praten binnen een groep. Het leert je logisch en kritisch na te denken en vragen te stellen. Je wordt uitgedaagd om verdiepend na te denken en je mening met argumenten toe te lichten. Het stimuleert het “echt luisteren” naar elkaar, je te verplaatsen in de ander en om elkaar te respecteren. Je ontdekt dat je eigen gedachten kunnen verschillen van een ander en beide gedachten “waar” kunnen zijn. Hierdoor ga je ook meer ontdekken wie jezelf bent, wat je vindt en hoe je over de wereld denkt. Het zet je aan om “zelf” na te denken over je eigen gedrag en handelen, zonder dat iemand anders je vertelt hoe het moet. Hierdoor zal het maken van keuzes in je dagelijks leven ook makkelijker worden.

Je bent nooit te jong om te leren filosoferen. We gaan niet alleen praten maar ook rollenspellen doen, tekenen en nog veel meer. 

* Ouders: Filosofie valt onder Burgerschap: het brengt kinderen/ jongeren de kennis, vaardigheden en houding, die ze nodig hebben om nu en later actief te kunnen meedoen in de samenleving.                                                                                        

IK Ben gecertificeerd voor het begeleiden van kindergroepen m.b.t. filosofie.

 

                                                Het "IK" (ook van jouw kind) staat niet op zichzelf, maar wordt mede gevormd en ervaren door de wisselwerking met iedereen en Alles om ons heen.