Het gezin van herkomst heeft impact op ons leven, vaak veel meer dan waar wij ons bewust van zijn, met name door verborgen dynamieken, waar wij ons onbewust mee kunnen identificeren. De effecten ervan kunnen diep doorwerken op ons huidige leven en de moeilijkheden die we hierin ervaren.  

Bert Hellinger, de grondlegger van familieopstellingen, heeft ontdekt dat in onze familie van herkomst er een “familiegeweten” heerst. Dit familiegeweten bestaat uit ongeschreven regels waar we ons onbewust vanuit loyaliteit aan houden. Drie wetten spelen hierin een belangrijke rol:

  • De balans tussen geven en nemen
  • Je plek in nemen
  • De ordening                                       

1.De balans tussen geven en nemen. Als het goed is geven ouders aan hun kinderen en ontvangen kinderen van hun ouders. Als ouders niet in staat zijn om te geven (omdat ze misschien zelf ook niet ontvangen hebben), kunnen ze ook niet (voldoende) liefde aan hun kinderen geven. Het gevolg is dat het familiesysteem uit balans raakt en kinderen dingen gaan doen om wel liefde te ontvangen. Een voorbeeld daarvan is dat deze kinderen voor hun ouders gaan zorgen of ze worden juist rebels (als manier om aandacht te krijgen). Dit patroon kan zich in hun latere leven voortzetten, door bv te gaan pleasen, over andermans grenzen te gaan of zichzelf gaan weg te cijferen.

2. Je plek innemen. Iedereen heeft recht op een plek: je plek in het gezin van herkomst, je plek op je werk, bij je vrienden, in je sportteam, in de maatschappij. Je hebt een plek. Het kan problemen opleveren als je je plek niet inneemt. Hoe merk je dat je je plek niet inneemt?

  • Je voelt disbalans binnen je (familie) systeem
  • In je relatie is er geen harmonie, heb je het idee dat je voor je plek moet vechten.
  • Je hebt problemen met je manager of collega’s. (je blijft patronen uit je familiesysteem herhalen)

Dit zijn nog maar een paar voorbeelden, als je je plek niet inneemt, doet iemand anders dat en kunnen er problemen ontstaan. Je kan bijvoorbeeld energetisch de plek innemen van je oudste broer of je overleden zus of de plek van je moeder of de plek van je manager. Iedereen heeft recht op zijn of haar eigen (juiste) plek en als je daar staat voelt dat kloppend

3. De ordening. Iedereen hoort op een bepaalde volgorde in het systeem. Bijvoorbeeld:

  • Eerst grootouders, dan ouders, dan kinderen, kinderen staan op de kinderplek en ouders op die van de ouders
  • Kinderen staan op volgorde van geboorte, eerst het oudste kind enz. 

Dit is de ordening, deze dient ‘geëerd’ te worden, dan stroomt het. Dat betekent natuurlijk niet dat iemand meer is dan de ander, het gaat om de ordening. Als de ordening niet klopt, is dat voelbaar en heeft het impact op het systeem.

Het systeem uit balans

Wanneer bovenstaande wetten niet worden nageleefd, raakt een systeem uit balans. Daarnaast kunnen er binnen het familiesysteem dingen zijn gebeurd die niet verwerkt zijn, geheim zijn gebleven of taboe zijn. Ook dan is het systeem uit balans. Je kan bv denken aan zelfmoord, misbruik, miskramen of kinderen die overleden zijn. Het zijn meestal zaken met een emotionele lading. Vaak is dit in een vorige generatie gebeurd en kan iemand uit een volgende generatie dit ‘ongeziene’ aan het licht brengen. Bijvoorbeeld door ‘ander gedrag’ te vertonen of emotionele of psychische problemen te krijgen of schuld of angst te ervaren of ziek te worden. De persoon zelf weet vaak niet dat hij of zij het ‘niet geziene’ representeert. Het kan natuurlijk ook dat er in de huidige generatie dingen aan de hand zijn die niet gezien (mogen) worden. Deze kunnen dan ook door een ander persoon in de familie ‘geleefd’ worden.  Dit is een geheel onbewust proces. Voel of doe je dingen, die je niet kunt plaatsen? Doe je dingen, die je helemaal niet wilt? Doe je de dingen "niet "die je graag zou willen doen? Voel je je niet vrij in je doen of laten, maar heb je er eigenlijk geen grip op? Overkomt het je als het ware? Dan is de kans groot, dat je in “verstrikkingen” terecht bent gekomen.

Hoe werkt een familieopstelling?             

 In familieopstellingen stellen we (een deel van) je familie door representanten op (deze komen dan vanuit het "wetend veld" in de energie van de persoon, waar ze voor staan) en eventueel belemmerende patronen of emoties die je ervaart. Door dit in de ruimte te plaatsen, doet het  “wetend veld” zijn werk. en krijg je zicht op de dynamiek, waar in je verstrikt zit.Via een opstelling komt vaak aan het licht, wat niet gezien, ontkent of bedekt wordt. Dat wat niet gezien of erkend werd, wordt gezien en in ere hersteld en in liefde opgenomen in het systeem. Dat heeft een positieve en helende werking op degene die het probleem inbrengt en iedereen, die erbij betrokken is. Het hele systeem en zeker de persoon die het is gaan dragen komt tot rust en er ontstaat liefdevolle verbinding en acceptatie. Het is dan ook een zeer doeltreffende manier om onbewuste patronen en dynamieken op te sporen en te helen.

                                                Het "IK" (ook van jouw kind) staat niet op zichzelf, maar wordt mede gevormd en ervaren door de wisselwerking met iedereen en Alles om ons heen.